Lapsen mielikuvitusmaailma on ohuen harson takana - Komediateatteri

Lapsen mielikuvitusmaailma on ohuen harson takana

Suomen Komediateatterin lasten esityksiä tähdittävän Ella Pyhällön mielestä mikään ei ole yhtä hirveää, kuin hirveä lastenteatteri.

Ella Pyhältö on tuttu näky Suomen Komediateatterin näyttämöllä. Hän on viime vuosien aikana esiintynyt peräti neljässä teatterin produktiossa. Näyteltyään pääosan tragikomediassa Myydään 3h+k, hän hyppäsi Prinsessa Pikkiriikin sadunomaiseen maailmaan. Suomen Komediateatterin Pienellä Näyttämöllä pyörineen Haltiattarien Rohkeuskoulun hän myös käsikirjoitti yhdessä Kiti Kokkosen kanssa.

-Rohkeus valikoitui teemaksi oikeastaan ihan alusta saakka. Meidän mielestä siinä oli myös hauska linkki siihen, että juuri Lintsillä tarvitseekin rohkeutta, jotta voi mennä sellaisiin laitteisiin, kuin haluaa. Esityksen sanoma on oikeastaan siinä, että suurinta rohkeutta on olla oma itsensä. Meille oli keskeistä, että Haltiattarien maailma olisi lapsille vahvistava kokemus. Esityksessä lapsi voi kokea olevansa jopa rohkeampi, kuin aikuiset. Se hauskalla tavalla kääntää perinteistä asetelmaa, hän kuvaa.

Esitys palaa ohjelmistoon maaliskuussa, mutta sitä ennen marraskuussa on ensi-illassa Haltiatar ja Taikatonttuli, jonka Ella käsikirjoitti tuttuun tapaan Kiti Kokkosen kanssa. Se on itsenäinen jatko-osa Rohkeuskoululle, mutta tällä kertaa Haltiatar-Olivian aisaparina nähdään Minna Kivelän esittämä Taikatonttuli.

Uransa aikana Ella on päässyt esiintymään monenlaisille yleisöille.

-Suurin ero lapsille esiintymisessä on se, että he tulevat lähtökohtaisesti avoimin mielin katsomaan kaikkea. Heidän saamisensa mukaan esitykseen ja siihen näyttelijöiden ja yleisön väliseen kontaktiin on helpompaa. Aikuisilla saattaa olla aika paljonkin sellaisia valmiita oletuksia ja odotuksia. Näyttämölle syntyvä mielikuvituksen maailma on hyvin lähellä sitä lasten omaa maailmaa. Hehän eivät esimerkiksi ihmettele sitä, että aikuinen näyttelee lasta, vaan he hyväksyvät sen sellaisenaan. Siinä syntyy esiintyjien ja lasten välinen sopimus, että me ollaan tällaisessa yhteisessä todellisuudessa ja täällä voi olla mitä vaan. Esimerkiksi Prinsessa Pikkiriikissä, kun me kysymme, että haluaako joku auttaa meitä, niin sehän on kaksi sekuntia ja koko se katsomollinen huutaa, että kyllä! Ne ovat hienoja hetkiä.

Ella muistaa elävästi oman ensimmäisen teatterikokemuksensa Hämeenlinnasta.

-Olen ollut kolmevuotias, kun olimme äidin kanssa katsomassa Prinsessa Ruususta. Istuimme katsomossa odottamassa, että esitys alkaa. Näyttämökuva oli auki, katselin sinne rakennettua kukkamerta ja sanoin, että kuule, mun ei oikeastaan pitäisi olla täällä vaan tuolla. Sillä hetkellä rakastuin jotenkin koko teatterin maailmaan.

Ella on Suomen Komediatteatterin lasten esitysten lisäksi tehnyt monta vuotta mm. Hölmöläisiä Kansallisteatterissa. Näiden produktioiden valossa hänelle on kertynyt näkemystä siitä, mikä lasten mielestä on hauskaa.

-Pikkiriikissä esimerkiksi sellaiset hassut tilanteet, jossa joku toimii absurdilla tavalla tavanomaisessa tilanteessa tai kaikki hassut sanat. Tässä esityksessä ehdottomasti myös se Pikkiriikin tietynlainen kapinallisuus, että hän ei toimi aikuisten sääntöjen mukaan.

-Lasten mielikuvitusmaailma on niin ohuen harson takana, että jotenkin liikkuminen siinä välissä on todella luontevaa. Mikäänhän ei ole hirveämpää, kuin hirveä lastenteatteri. Sellainen, että asetutaan lapsen yläpuolelle ja sieltä kuoliaaksi asti selitetään ja esitetään niin selväksi kaikki, että kaikki nyt varmasti tajuaa. Ja jotenkin voi aistia sen, että se aikuinenkin vähän häpeää sitä, että hän on tällaisessa hassussa asussa täällä. Tämä on minusta se keskeinen, että näyttelijä itse uskaltaa laittaa itsensä likoon ja altistaa itsensä sille mahdollisuudelle, että ne lapset sanovat, että mene pois, tämä esitys on todella huono, hän nauraa.

-Se on kaikki sitä samaa, että ei aliarvioida lasta, eikä asetuta hänen yläpuolelleen. Lapset nauttivat siitä, kun aikuinen heittäytyy hölmöksi ja he voivat olla niitä viisaita siinä. Lapsia kuitenkin koko ajan monessa paikassa kielletään ja käsketään ja on niitä kaikenlaisia sääntöjä siinä miten voi olla ja mitä voi tehdä niin jotenkin näkisin, että teatteri on paikka, jossa tämänkin asian voi kääntää päälaelleen, että ne onkin yhtäkkiä lapset jotka sanovat, että hei ei noin voi tehdä!

Haltiatar ja Taikatonttuli saa ensi-iltansa Pienellä Näyttämöllä ti 15.11.

Keväällä jatkuu 10.2.2023 alkaen Prinsessa Pikkiriikki.

Haltiattarien Rohkeuskoulu palaa ohjelmistoon 21.3.2023 alkaen.

Katso esitykset tästä

Nyt myynnissä