Kiti Kokkonen: ”Teatterin tärkein tehtävä on parantaa ihmisten henkistä hyvinvointia”

Vuonna 1995 perustetun Komediateatterin ohjelmistoon on kuulunut sen alusta saakka ajankohtaisia ilmiöitä ja yhteiskunnallisia aiheita käsittelevät revyyesitykset. Taiteellinen johtaja Kiti Kokkonen on tässä jatkanut sukupolvien ketjua.
–Olen halunnut pitää kiinni revyyperinteestä, siitä ytimestä, mistä meidän teatteri on alusta saakka tunnettu. Minusta revyy on hieno laji ja jatkan tässä ikään kuin isän ja äidin perintöä. On mahtavaa, että on olemassa tällainen esitysmuoto, jossa yhdistyvät tanssilliset, musiikilliset ja komedialliset osa-alueet. Se vaatii esiintyjiltä paljon, mutta vastaavasti katsoja saa nauttia kaikilla aisteilla, hän kertoo.
Mikä näistä kolmesta osa-alueesta Kitiltä sujuu parhaiten?
–Tanssi on ehdottomasti heikoin, vaikka sitä tulikin varsinkin viime vuonna hiottua. Laulaa osaan jonkun verran, mutta en niin upeasti, kuin musikaalitähdet laulavat, joten näytteleminen on sitä vahvinta sitten. Olen itse ihaillut komedienneja kuten Ritva Valkama, Shirley MacLaine ja Titta Jokinen heidän komediallisen rytmitajunsa takia. Minulle heidän näyttelijyytensä ydin on siinä, että he ovat irti, vapaita ja läsnä.
Kiti kuvaa, että rytmi on hänelle hyvin tärkeää elämässä ylipäätään ja revyy onkin rytmiikan todellinen tulikoe.
–Kun rytmissä onnistutaan, tulee tosi hyvä esitys. Pidän hirveästi siitä, kun katsomo yhtäkkisesti hörähtää nauruun. Siitä minulla on muistoja meidän teatterista myös ajalta, jolloin en vielä itse ollut esityksissä mukana. Yllätyksellinen nauruun räjähtäminen on asia, jota haluan olla aiheuttamassa, hän jatkaa.
Komediateatterin johtajana ja pääohjaajana toimi sen perustamisesta vuoteen 2008 saakka Ere Kokkonen. Kitin ryhtyminen teatterin taiteelliseksi johtajaksi ei ollut isän kuoleman jälkeen itsestään selvää.
–En ollut ehtinyt valmistautua tähän vastuuseen, en käytännössä enkä ajatuksen tasolla. En aidosti ollut kertaakaan ajatellut silloin, kun vielä näyttelin äidin kanssa ja isäni ohjauksessa, että siirryn jonain päivänä näihin saappaisiin.
12 vuotta myöhemmin Kiti suunnittelee teatterin ohjelmistoa usean vuoden aikajänteellä. Revyiden, tragikomedioiden ja farssien ohella lastenkulttuuri on erityisen lähellä Kitin sydäntä. Sitä Kiti on pitkäjänteisesti lisännyt vuosien saatossa teatterin ohjelmistoon ja tänä päivänä lasten esitykset ovat kiinteä osa ohjelmistokokonaisuutta. Suomen Komediateatterin lavalla on nähty jo vuosien ajan eturivin tähtiä ja upeita ohjaajavierailuja, mutta mistä työryhmän kasaaminen lähtee liikkeelle?
–Työryhmien muodostamisessa on paljon intuitiota. Mietin, että keillä on mielestäni hyvä rytmitaju ja sellainen arvomaailma, joka keskustelee omani kanssa. Esimerkiksi Huvituttaako-revyyn ohjaaja Anna Dahlmanin kanssa teimme aikoinaan ensin Antti Holma Showta, jonka aikana tuli sellainen olo, että Annalla on niin hyvä tyylitaju komiikan suhteen ja hän on niin älykäs ja taitava, että tiesin, että hän olisi hyvä revyyohjaaja. Samalla tavalla koen, että Marko Keräsen, Niina Lahtisen ja Katja Lapin kohdalla on lähdetty kasamaan sellaista työryhmää, jossa jengi tulee hyvin toimeen keskenään, mutta ennen kaikkea heillä on joku yhteinen taiteellinen maailma, johon jokainen tuo sitten sen oman erityisosaamisensa.
Arvomaailma on asia, joka polveilee Kitin puheessa mukana, kun hän pohtii omaa työtään.
–Isältä opin sellaisen ajatuksen, että jos kritisoidaan, niin kritisoidaan ikään kuin kaikkia yhdenvertaisesti. Nauretaan asioille ja tekemisille, mutta ei käydä henkilöön ja naureta hänen kustannuksellaan. Huumoria on niin monenlaista. Minulle on tärkeää, että meidän esityksissämme säilyy inhimillisyys. Käymme aika usein keskustelua siitä, mihin asioihin haluamme tarttua tai mitä niistä haluamme näyttää, millaisia havaintoja haluamme tehdä ja miten kertoa ne ihmisille. Toisaalta teatteri on aina ollut yhteiskunnallisen vaikuttamisen keino ja se on arvokas asia säilyttää, itselle on vain tärkeää se tyyli millä se tehdään. Tämä on aika laaja ja vaikeasti konkretisoitava asia, siksi aina korostan intuition merkitystä tässä prosessissa, kun tuodaan ihmisiä yhteen.
Taiteellisen johtajuuden lisäksi Kiti on näytellyt paljon teatterin produktioissa sekä käsikirjoittanut kaksi kotimaista kantaesitystä, näistä toinen vuonna 2017 ensi- iltansa saanut Uusioperh(s)e palkittiin vuoden Uusperheteko-palkinnolla.
–Se mitä eniten haluan tehdä, on näytellä ja kirjoittaa. Niissä asuu se minun taiteilijuus. Se vastuu on sitten siellä johtamisessa, mutta toisaalta näen senkin aikamoisena etuoikeutena, että saan rakentaa koko teatterin ohjelmistokokonaisuuden. Kolmas näytelmäni on ollut aika monta vuotta työn alla, mulla on tullut siihen vähän sellainen rimakauhu ja poikkeuksellisten aikojen takia ohjelmistosuunnittelukin on tässä välissä mennyt uusiksi. Itseäkin vähän jännittää koska se tulee, mutta lähivuosina toivottavasti.
Lopuksi Kiti jää pohtimaan komedian merkitystä tässä ajassa.
–Uskon vakaasti siihen, että meidän teatterin tärkein tehtävä on parantaa ihmisten henkistä hyvinvointia. Kun ihmisillä on murheitä ja eletään haastavia yhteiskunnallisia aikoja, niin nimenomaan tarvitaan sitä, että pääsee hetkeksi nauramaan yhdessä. Tämä on sellainen asia, josta välillä itseäni muistuttelen, jos oman työn merkityksellisyyttä ajaudun pohtimaan, hän päättää.
HUVITUTTAAKO Revyy – on aika nauraa yhdessä
Ensi-ilta Peacock-näyttämöllä 20.10.2022.
Lue lisää esityksestä ja osta liput täältä!