Talvimusikaali - ”Lumen Taju” - Komediateatteri

Talvimusikaali – ”Lumen Taju”

Vierailu

Taideyliopiston Talvimusikaali ry:n tuotanto: Lumen Taju

21.-28.1.2023 Suomen Komediateatterin Peacock-näyttämö, Linnanmäki

Alkuperäisteos: Peter Høeg
Ohjaus ja dramatisointi: Sanna Paula Mäkelä

Musiikin sävellys: Väinö Wallenius
Orkesterin johto: Hanna-Mari Lehtonen
Musiikin sovittaminen ja orkestrointi: Maissi Uusitalo
Tuotanto: Liisa Pylkkänen ja Taideyliopiston Talvimusikaali ry

Lipunmyynti esityksiin käynnissä nyt!

Osta lippuja

”Jäljet lumessa. Smilla tietää ettei pojan kuolema ole onnettomuus. Hänellä on lumen taju”

Talvimusikaali ”Lumen Taju” pohjautuu Peter Høegin samannimiseen menestysromaaniin.
Kantaesitys – maailman ensi-ilta – nähdään Linnanmäen Peacock-näyttämöllä 21.1.2023. Pohjoismaiden merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluva tanskalainen Peter Høeg kirjoitti Lumen Tajun 30 vuotta sitten, jolloin siitä tuli välittömästi kansainvälinen suurmenestys. Lumen Taju -musikaali juhlistaa teoksen 30-vuotisjuhlavuotta.


Lumen Taju -musikaali on arktinen aikuisten satu, jännitystrilleri, johon sekoittuu fantasiaa.
Smilla lähtee selvittämään pienen ystävänsä kuolemaa ja ajautuu arktisille jäätiköille ja yllättävän tapahtumavyyhdin keskelle.

Lumen Taju –musikaali on suuri ja näyttävä teos; lavalla nähdään live-orkesteri kapellimestareineen, laulavia näyttelijöitä ja monikymmenpäinen ensemblekuoro.

Ilmastonmuutos teemana
Peter Høeg kirjoitti Lumen Tajun vuonna 1992, jolloin ilmastotietoisuus oli aivan eri tasolla kuin nyt. Pelko jäätiköiden ja ikiroudan sulamisesta, sekä jääkarhujen sukupuutosta askarruttivat kuitenkin jo silloin kirjan päähenkilöä Smillaa, vaikkakaan vuonna 1992 hänen pelkonsa eivät tuntuneet realistisilta. Hänen todellisuutensa – vain 30 vuotta sitten – oli hyvin erilainen kuin nyt, kun ihmiskunta joutuu kamppailemaan ilmastonmuutoksen kanssa joka päivä.

Huoli ilmastonmuutoksesta nousi suureen tietoisuuteen juuri 1990-luvulla ja romaani käsittelee asiaa aikakautensa näkökulmasta. Tämä tekee teoksesta hyvin ajankohtaisen – ilmastonmuutos kun on päivän polttava aihe – kirjaimellisesti. Vaikka musikaali kunnioittaa alkuperäisteosta, tuodaan sen teemoja unen- ja taianomaisen näyttämökerronnan kautta myös nykypäivään.

LUMEN TAJU
Lumen Taju -romaanista tuli ilmestyttyään kansainvälinen sensaatio. Se sai Skandinavian parhaan rikoskirjan “Lasiavain”-palkinnon ja on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle.

Jännitystarina seuraa päähenkilö Smilla Jespersenin matkaa Kööpenhaminasta Grönlannin jäälakeuksille hänen etsiessään vastauksia 6-vuotiaan Esajaksen mystiseen kuolemaan. Teoksen nimi viittaa Smillan erityiseen kykyyn lukea ja tulkita viestejä lumesta. Teoksen ohjaaja ja dramaturgi Sanna Paula Mäkelä kertoo pysyvänsä uskollisena Høegin tarinalle ja sen unenomaiselle tunnelmalle. Teemoja ja vaikutteita otetaan kuitenkin myös nykypäivästä: “1990-luvulla kirjoitettu Grönlannin arktiseen ympäristöön sijoittuva tarina on saanut väistämättä uudenlaisia sävyjä nykypäivään tuotuna. Esimerkiksi ilmastonmuutos oli tuolloin vielä kaukainen uhkakuva, kauhuskenaario sulavista jäätiköistä jossain tulevaisuudessa. Nyt elämme keskellä ilmastokriisiä”, kertoo Mäkelä. 

TEKIJÄT
Kantaesityksen näyttämödramatisoinnista vastaa teatteriohjaaja Sanna Paula Mäkelä (mm. Talvimusikaali 2020: Toivo panaa tonnin, August Strinbergin Pelikaani, 2019, Sent i November av Tove Jansson, 2014)  joka myös ohjaa teoksen. Musiikin säveltää Väinö Wallenius (mm. Kuningasidea, Pyhimys) ja orkesteria johtaa kapellimestari Hanna-Mari Lehtonen (MuM, Sibelius-Akatemia, muusikin johto, 2018).
Mukana on kansainvälisiä yhteistyötaiteilijoita, mm. grönlantilais-tanskalainen muusikko Aviaja Lumholt, joka on erikoistunut grönlantilaiseen rumpulauluun ja muinaiseen inuiittimusiikkiin.

Alkuperäisteos: Peter Høeg
Ohjaus ja dramatisointi: Sanna Paula Mäkelä
Musiikin sävellys: Väinö Wallenius
Orkesterin johto: Hanna-Mari Lehtonen
Musiikin sovittaminen ja orkestrointi: Maissi Uusitalo
Tuotanto: Liisa Pylkkänen ja Taideyliopiston Talvimusikaali ry
Videosuunnittelu: Sami Kustila
Äänitekniikka: Tuisku Hillilä
Valokuvat: Stiina Viitajylhä

Talvimusikaalin laulajat, näyttelijät ja orkesteri ovat Taideyliopiston ja muiden taidekoulujen opiskelijoita, sekä freelancereita. Työryhmä on koottu varta vasten Talvimusikaalia varten.Talvimusikaalin taustalla toimii Taideyliopiston Talvimusikaaliyhdistys.

Lumen Taju -musikaali juhlistaa teoksen 30-vuotisjuhlavuotta yhdessä Peter Høegin suomalaisen kustantamon, Tammen, kanssa. Lumen Taju -romaanista (suom. Pirkko Talvio-Jaatinen) ilmestyy juhlavuoden kunniaksi myös uusi painos.

Esitykset Suomen Komediateatterin Peacock-näyttämöllä:

La 21.1.2023 klo 19 (Ensi-ilta)
Ti 24.1. klo 19
To 26.1. klo 19
Pe 27.1. klo 19
La 28.1. klo 14 & klo 19

Liput palvelumaksuineen alk. 41,50€ / 20€+ tilausmaksu (1,50€/tilaus lippu.fi)
Lipunmyynti alkaa 3.10.2022 lippu.fi –palvelussa – osta lippusi tästä

Yhteistyössä: Taike, Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto, Nordisk Kulturfond, Pohjoismainen kulttuuripiste, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Suomen komediateatteri, Tammi kustantamo, Nordic Drama Corner, Riihimäen musiikkiopisto, Sibelius-lukio, Kulttuurikeskus Sähinä, Kallion seurakunta, Kruunuhaan asukastila Krunan mesta, Teatteriravintola Nyyrikki

Nyt myynnissä